Ha azt tervezi, hogy egy kicsit pofátlanul énekel Jackről és Diane-ről, ne John Mellencamp körül tedd. A Jack & Diane vitathatatlanul Mellencamp egyik legnagyobb slágere. A dalt 1982 júliusában adta ki. Nem sokkal később a slágerlisták élére került. Aztán négy hétig ott maradt. Ma klasszikus rocka rajongók szerte a világon még mindig növelik a hangerőtamikor megszólal a ballada. Mellencamp azonban nem rajongó.

https://www.youtube.com/watch?v=h04CH9YZcpI A videót nem lehet betölteni, mert a JavaScript le van tiltva: John Mellencamp – Jack & Diane (https://www.youtube.com/watch?v=h04CH9YZcpI)

Nemrég Mellencamp kapcsolatban Forbes hogy az övéről beszéljekközelgő album. Emellett több évtizedes zenei pályafutásáról beszélgettek. Egy ponton a klasszikus rocker egészen pályafutása kezdeteiig tekintett vissza, amikor még John Cougar Mellencamp néven emlegette magát. A beszélgetés természetesen Jack & Diane-ra terelődött.

John Mellencamp évekig utálta Jack & Diane-t

Manapság a rajongók John Mellencampet szakértő dalszerzőként ismerik. Dalszövegei Amerika szívében élő munkásosztálybeli emberek történeteit mesélik el. Pályafutása elején azonban nevetségesnek találta a dalok írásának gondolatát. Abban az időben Mellencamp báltermi énekes volt. Erről azt mondta, hogy a nyilvánosság előtt nőttem fel. 21 éves voltam, amikor az első lemezemet készítettem. És fogalmam sem volt, mit csinálok. Semmi nyom. Báltermi énekes voltam, és az ötlet, hogy írjak egy dalt, szinte nevetséges volt. Azonban gyorsan megtanulta a dalszerző mesterséget. Nemsokára írt egy kis hülyeséget Jack & Diane néven.A tartós slágerről John Mellencamp határozottan kijelentette, én mindig is utáltam ezt a dalt az elmúlt pár, három évig. Nemrég tanúja volt, mennyire nem értenek vele egyet a többiek. Néztem egy futballmeccset a múlt hétvégén, és félidőben 80 000 ember énekelte azt a dalt. El tudod képzelni? Ez eltántorította Mellencampot, és egy nagy kérdés elé állította. Honnan ismerik ezek a rohadt emberek ezt a dalt?

A célnak nem megfelelő

Ezen a ponton a Jack & Diane már nem csak egy dal. Ez egy kulturális próbakő. Ez az egyik olyan dolog, amely áthidalhatja a generációk közötti szakadékot. John Mellencamp azonban nincs tisztában a kulturális hatásával. Sőt, elmondta Forbes hogy kilóg a popkultúrából és úgy szereti.

Megkérdezték, hogy tisztában volt-e a Jack & Diane és más slágerek hatásával. Mellencamp elismerte, hogy nem volt tudatában. Nem igazán vagyok a klub tagja – magyarázta a klasszikus rocker. Nagyon magányos [sic] életet élek. én vagyoksokat egyedül, amikor csak lehetek. Egyedül vagyok ennek a hegynek a tetején. Szóval nem figyelek a populáris kultúrára.

John Mellencamp következő albuma Szigorúan egy szemű Jack ezen a pénteken (1/24) kerül a polcokra és streamelésre.

Szerkesztő Választása