Több mint 70 éves színészi pályafutása soránClint Eastwoodszámos ikonikus szerepet játszott. Egyik sem éri el azonban két legünnepeltebb karaktere, a Dirty Harry és a The Man With No Name hatását és emlékezetességét. Clint Eastwood elvállalta a Névtelen férfi szerepét a spagettiwesternekről híres Sergio Leone rendező által készített trilógiában.

Amilyen ikonikus a Névtelen férfi, mégsem eredeti karakter. A franchise első filmjének létrehozásakor Maroknyi dollár , Sergio Leone rengeteg ihletet merített Yojimbo , egy japán szamurájfilm Akira Kurosawa. Annyi mindent elvett tőle Yojimbo , sőt, azt Maroknyi dollár gyakran a klasszikus szamurájfilm nem hivatalos remake-jeként emlegetik.

Nem csak a filmek cselekményei hasonlóak, de a Névtelen férfi lényegében a film főszereplőjének másolata. Yojimbo , egy másik névtelen férfi. Bár Toshiro Mifune karaktere a Kuwabatake Sanjuro álnevet adja, amikor erre kényszerül, valódi kiléte sosem derül ki.

A kettő nyilván egy cseppet sem hasonlít egymásra. Az egyik szamuráj, a másik pedig cowboy. Mindketten azonban rendkívül kemény antihősök, akiknek az a célja, hogy lekaszálják ellenségeiket.

A színészek karrierje is tükörképei egymásnak. Clint Eastwood a Spaghetti Westernsben kezdte, ami elindította a nyugati ikonná válás felé vezető úton. A világ másik felén Toshiro Mifune szerepe a Yojimbo megnyitotta az ajtót karrierje hátralévő részére, amelyben számos klasszikus szamurájfilmben szerepelt.

Clint Eastwoodnak még mindig megvan a poncsó a „Név nélküli ember” trilógiából

A Névtelen férfi trilógia ( Maroknyi dollár, még néhány dollárért, és A jó a rossz és a Csúf ) megváltoztatta Clint Eastwood karrierjének pályáját és a nyugati műfaj egészét. És bár Eastwood a tökéletességig játssza a zárkózott antihőst, még mindig ember. Mint mindenkinek, neki is van szentimentális oldala.

A trilógia során a Névtelen férfi széles karimájú cowboykalapot és barna-fehér poncsót viselt. Mivel a poncsó a karakter szinonimájává vált, Clint Eastwood megőrizte emlékül a filmeken végzett munkájáról.

A poncsó elég sok büntetést kapott a trilógia forgatása során. Ez is közel 60 éves. De Clint Eastwood kiválóan gondoskodott róla az évek során. Annyira eltökélt szándéka, hogy megőrizze a sértetlenségét, hogy soha nem mosta ki.

Egy 2002-es interjúban Szórakozás ma , Clint Eastwood elmondta, milyen ápolásban részesül szeretett poncsója. Még mindig megvan, igen, mondta Eastwood az övéről Dollár-trilógia poncsó. Üvegvitrinben ül. Soha nem volt mosva. Ha kimosnád, szétesne… Utána össze volt hajtva A jó a rossz és a Csúf és még nem bontották ki.

Szerkesztő Választása