2003. április 16-án a legnagyszerűbb játékos, aki valaha kosárlabdapályára lépett, harmadszor és utoljára vonult vissza. 15 bajnokságban eltöltött szezon és hat NBA-bajnokság utánMichael Jordanutoljára lesétált a keményfa padlóról.

Jordan már visszavonultChicago Bullskét korábbi alkalommal. A javában élt, és egymás után három NBA-címet szerzett, Jordan megdöbbentette a sportvilágot, amikor 1993 októberében bejelentette visszavonulását. Tovább folytatta baseballkarrierjét, de 1995 márciusában visszatért a Bullshoz. Airnesse győzött. még három sorozatban szerzett bajnoki címet, de a szervezeten belüli belső zűrzavar Jordan második visszavonulásához vezetett 1999 januárjában.

https://www.youtube.com/watch?v=IATBa_K0mgE A videót nem lehet betölteni, mert a JavaScript le van tiltva: Michael Jordan nyugdíjas sajtótájékoztatója (https://www.youtube.com/watch?v=IATBa_K0mgE)

Azonban még nem volt teljesen kész. Jordan ismét sokkolt mindenkit, amikor 2001 szeptemberében úgy döntött, hogy visszatér a kosárlabdába. Mégsem térne vissza Chicagóba. A következő két szezonban Michael Jordan a piros-feketét kék-fehérre cserélte, amikor aláírt aWashington Wizards.38 évesen újra találkozott korábbi Bulls edzőjével, Doug Collinsszal pályafutása első éveiben. A rajongók és az elemzők nem egészen tudták, mire számíthatnak a harmincas évei végén járó Air Jordantől. De ez nem akadályozta meg a rajongókat abban, hogy tömegesen kijöjjenek, hogy lássák őt játszani. A következő két szezonban a Wizards minden meccsét eladta Michael Jordan jelenléte miatt a D.C.-ben.

Michael Jordan utolsó NBA-futása Washingtonban

Bár a Wizards minden meccsen elkelt, a Wizardsnak nem volt elég erős csapata a legendás veterán körül ahhoz, hogy rájátszásba lendüljön. Washington mindkét szezonban kihagyta a rájátszást, amikor Jordan ott játszott. Bár ez nem jelenti azt, hogy a visszatérése teljes kudarc volt.

A 2001–2002-es szezonban a 38 éves Michael Jordan még meccsenként 22,9 pontot, 5,2 gólpasszt és 5,7 lepattanót átlagolt. Lehet, hogy nem játszott túl sokat a perem felett, de kosárlabda IQ-ja, valamint időtlen ugrásai és elbukásai még mindig lehetővé tették számára, hogy magas szinten versenyezzen.

Jordan itt-ott még a régi Mihályt is megpillantotta. 2001. december 29-én, mindössze két nappal meseszép pályafutása legrosszabb meccse után, rekordot döntögető meccsel tért vissza. Jordan 51 pontot szerzett a Charlotte Hornets ellen, így ő lett az NBA történetének legidősebb játékosa, aki egyetlen meccsen 50 plusz pontot szerzett.

A következő szezonban Jordan meccsenként 20,0 pontot, 3,8 gólpasszt és 6,1 lepattanót átlagolt. Emellett ikonikus pályafutása során 14. alkalommal szerzett helyet az NBA All-Star csapatában. Jordan abban az évben néhányszor visszaforgatta az órát. Abban a szezonban három különböző meccsen 40 vagy több pontot szerzett. Négy nappal 40. születésnapja után 43 pontot szerzett az ellenNew Jersey Nets. Még mindig ez az egyetlen 40 pontos meccs az NBA történetében egy 40 éves vagy annál idősebb játékostól.

Air Jordan legendás pályafutása utolsó NBA-meccse

Michael Jordan őszintén beszélt arról, hogy a 2002–2003-as szezon volt az utolsó. Bár nem kért semmiféle feltűnést, az NBA-szurkolók országszerte tisztelegtek az NBA nagyszerűsége előtt. Minden városban, minden idegenbeli meccsen a szurkolók és az ellenfél csapatai tisztelték Jordant.

Miközben Chicagóban volt az utolsó meccsén a United Centerben, a közönség a Bulls egykori játékosát érzelmes, négyperces tapsban részesítette. A Miami Heat még Jordant is visszavonta23-as mez.

Végül, április 16-án a Wizards szembeszállt aPhiladelphia 76ersa csapat utolsó alapszakasz-mérkőzésén. Mivel nem jutottak be a rájátszásba, Michael Jordan lesz az utolsó alkalom, amikor játékosként NBA-pályára lép.

https://www.youtube.com/watch?v=Tw14LG80vZ0 A videót nem lehet betölteni, mert a JavaScript le van tiltva: Michael Jordan utolsó meccse az NBA-ben, tele fanfárral és izgalommal | ESPN archívum (https://www.youtube.com/watch?v=Tw14LG80vZ0)

Mivel Jordan számát utoljára kiáltották, ő elhagyta a kispadot, és újabb ováció kíséretében lépett pályára. A philadelphiai közönség, a Wizards-csapattársai, a 76ers ellenfelei, tisztségviselői és edzői mindannyian zajos ovációban vettek részt, búcsúajándékként a legendás búcsúzónak.

Pályafutása utolsó lövését illően eltalálta, miközben a szabaddobások vonalában állt. Jordan utolsó meccsét 15 ponttal, 4 lepattanóval és 4 gólpasszal fejezte be, 107-87-re elveszítve. Bár Jordan nem ment ki úgy, mint Chicagóban, mindenkinek bebizonyította, hogy ez még megvan.

Michael Jordan hat NBA-bajnoki címmel, öt MVP-díjjal, 11 All-NBA-választással, kilenc All-Defensive-választással, az év védekező játékosa díjjal, 14 All-Star-választással és 10 gólszerző címmel fejezte be pályafutását. Sokan Kecske-nek hívják (minden idők legjobbja), de véleménytől függetlenül Jordan kétségtelenül az egyik legjobb, aki valaha kosárlabdához nyúlt. A játék azóta sem volt a régi, mióta leeresztette utolsó szabaddobását.

Szerkesztő Választása