A SpaceX vezetői csapata megteszi hasított a cég részvényei, amelyek összértéke jelenleg több mint 100 milliárd dollár, 10 az 1-re alapon. A részvényfelosztás azonban kozmetikai jellegű, ami azt jelenti, hogy a részvény értéke nem változik – csak az egy részvényre jutó árfolyam.

A befektető minden SpaceX-részvényénél ez a szám megszorozódik tízzel. Ezért a jelenleg 100 részvényt birtokló befektető hamarosan 1000 részvényt fog birtokolni egyik napról a másikra. Természetesen a piac úgy alkalmazkodik, hogy 10-es hányadosra árazza a részvényt; így ha a részvény egykor részvényenként 560 dollárért kelt el, akkor most részvényenként 56 dollárért adják el. Az érték semmit nem változott, csak az összesített számok.

A felosztásnak nincs hatása a vállalat általános értékelésére vagy az Ön SpaceX-részesedésének általános értékére – áll a SpaceX alkalmazottainak küldött, vállalati szintű e-mailben.Miért osztaná fel részvényeit egy olyan vállalat, mint a SpaceX?

A tőzsdén jegyzett társaságok részvényfelosztást hajtanak végre, amikor növekedésük meghaladja a befektetők számára elérhetőségüket. A befektetési pénz a tőzsde éltető eleme, valamint nemzetünk vezető mutatója a gazdasági egészség és a gazdaságba vetett bizalom szempontjából. Az olyan intézményi befektetések, mint a bankok vagy a fedezeti alapok, nem sok figyelmet kapnak a szétválás hírére. A kisebb befektetők azonban nagyobb valószínűséggel vásárolnak egy részvényenként 56 dolláros részvényt, mint egyet a több száz dollárból. Más szóval, a lépésnek van értelme mind PR, mind fiskális szinten.

A cégek folyamatosan osztanak részvényeket, de a bennfentesek szerint ez az első ilyen felosztás a SpaceX számára. A cég értékelése a közelmúltban megugrott, amióta a SpaceX dollármilliárdokat gyűjtött össze két tőkeigényes projekt finanszírozására: a következő generációs Starship rakétára és a Starlink nevű műholdak globális internetes hálózatára.

A Starlink célja, hogy internetforrást biztosítson a polgárok számára szerte a világon, műholdak hálózatán alapuló helyi infrastruktúra, például üvegszálas vezetékek vagy telefonoszlopok helyett. Ha az innovatív internetes megoldás a hirdetett módon működik, a felhasználók egy napon tökéletes internet-hozzáférést kaphatnak a földkerekség bármely pontjáról – akár a tengeren rekedtek, akár egy ország hátterében. A Starlink emellett elősegítené a természeti katasztrófák áldozatainak újjáépítési erőfeszítéseit, ha az elemek megszakítanák az összeköttetést, ami legutóbb Tonga szigetországában történt.

A SpaceX a közelmúltban bemutatta az internetes csomag új szintjét, amelynek célja, hogy ilyen szolgáltatást nyújtson pontosan ilyen megrázó körülmények között. A cég a hónap elején csendben bejelentette prémium szintjét, amelyet a szokásos szolgáltatás ötszöröséért adnak el. A Starlink Premium 500 USD visszatérítendő letétet és 2500 USD díjat igényel az antennáért és a routerért. A szolgáltatás havi 500 dollárba kerül.

A Starlink Premium több mint kétszerese a Starlink antennaképességének. Gyorsabb internetsebességet és nagyobb átviteli sebességet biztosít a legnagyobb igényű felhasználók számára, beleértve a vállalkozásokat,– áll a SpaceX weboldalán.

Az első prémium szállítások 2022 második negyedévében kezdődnek.

Szerkesztő Választása