Don McLean és az American Pie című dala időtlen kincsek.

Ám a dal megjelenésének 50. évfordulójára emlékezve McLean megengedte az American Pie módosítását. Szerepel az új kiadásban Otthon ingyen, az a cappella országcsoport.

McLean mondta a CMT-nek : Csak együttműködtem veleGarth Brooksa múltban az „American Pie” élő felvételén, és az egyik „élő” albumán jelent meg. Mivel a dal 50 éves volt, a menedzserem megkérdezett, hogy vegyem fel a dalt a Home Free segítségével. Bármilyen nagyszerű dal dallammal remek a cappella feldolgozásra alkalmas, és őszintén hiszem, hogy ez a felvétel ezt bizonyítja. A Home Free nagyon emlékeztet a The Jordanaire-re, akikkel évekkel ezelőtt együtt dolgoztam.Hallgassa meg az új verziót, és találjon meg minket a másik oldalon. További részleteket is elárulunk, többek között arról is, hogy valójában miről is szól ez a dal.

https://youtu.be/MYU1-wQ4XFA A videót nem lehet betölteni, mert a JavaScript le van tiltva: Amerikai pite (feat. Don McLean) (https://youtu.be/MYU1-wQ4XFA)

Don McLean először 1971 márciusában adta elő az Amerikai pite-t

Don McLean 75 éves. És örökké az American Pie-ről lesz ismert. A dalt 1971 végén adta ki, és egy hónapot töltött a slágerlisták élén. Nyolc pompás percnyi zenés történetmesélés. Három évvel ezelőtt a BMI tanúsította, hogy a dalt több mint ötmilliószor játszották az éterben. McLean írt és kiadta a Vincent című dalt is, amely Vincent Van Gogh művészről szól. Ezt a dalt hárommillió lejátszással hitelesítették.

Szóval miről szól a dal? Mire utalt Don McLean, amikor arról a napról énekelt, amikor a zene meghalt? A dal reakcióként íródottegy repülőgép-szerencsétlenséghez, amely 1959. február 3-án történt. Megölték a rockzene néhány legnagyobb nevét – Buddy Hollyt, Ritchie Valenst és a The Big Bopper J.P. Richardsont.

Buddy Holly Winter Dance Party turnéjának részeként utaztak. Repülőgépük lezuhant Iowában. Waylon Jennings, a country szupersztárja, aki akkoriban feltörekvő volt a Holly bandában, átadta helyét Richardsonnak, és az egyik buszon ült.

Don McLean 1971. március 14-én énekelte elõször a dalt Philadelphiában, miközben a Temple Egyetemen lépett fel. A dal McLean reakciójáról szólt a balesetre. 13 éves volt, amikor ez történt. És részmunkaidős állása volt újságok kézbesítésével. Tehát ez megmagyarázza a dalszöveget: Február megborzongott / minden papírral, amit kézbesítettem.

McLean szeret Coy-t játszani a dalban mindenről

Don McLean általában kaján volt a többi dalszöveggel kapcsolatban. Rengeteg találgatás volt. Casey Kasem, a rádió ikonja, aki minden héten elhozta nekünk a legjobb 40-et, azt mondta 1972 januárjában amikor bemutatta a dalt :

Néhány napja felhívtuk Don McLeant, hogy egy kis segítséget kérjünk az „American Pie” nagy slágerének értelmezésében. Eléggé vonakodott attól, hogy egyenesen értelmezze a munkáját. Inkább hagyja, hogy magáért beszéljen. De elmagyarázott néhány konkrét utalást, amelyet tett. A legfontosabb a rockabilly énekesének, Buddy Hollynak a halála 1959-ben. McLean számára ekkor halt meg a zene. Az udvari bolond, akire hivatkozik, Bob Dylan. A Stones és a lángok az égen a kaliforniai Altamont-i koncertre utalnak. McLean pedig folytatja, megfesti a képét.

Négy évvel ezelőtt a Kongresszusi Könyvtár hozzáadta a Don McLean eredeti American Pie-verzióját a National Recording Registry-hez. A dalt kulturális, történelmi vagy művészeti szempontból jelentősnek ítélték.

De térjünk vissza a mai naphoz és a Don McLeanhez és a Home Freehez. Rob Lundquist, a Home Free tenorja áradozott az American Pie felvételének megtiszteltetéséről.

Azt mondta a CMT-nek: „American Pie”-t hallgatva nőttem fel. Emlékszem a családi kirándulásokra, amikor édesapámmal együtt énekeltük. Szóval, amikor meghallottam, hogy lehetőségünk van együttműködni Don McLeannel, azonnal csatlakoztam.

Összességében ez egy újabb szürreális együttműködés számunkra, és még egy olyan csúcspont a karrierben, amelyet soha nem fogok elfelejteni.

Szerkesztő Választása