Mielőtt filmsztár és rendező volt,Clint Eastwoodkezdte a televíziózást. Szerepelt a népszerű western sorozatban, a Rawhide.

Egy filmkészítésről szóló könyvben Eastwood bemutatta a műsor korai kezdeteit és a rendezésről tanult leckéket. A műsor megtanította neki pár dologra, hogy ne csináljon rendezés közben. Például, amikor a műsorban szerepelt, a produkció megafonokat használt, hogy elhallgattassa a szereplőket. Erőfeszítéseik gyakran ellenkező hatást értek el.

Emlékszem, amikor a „Rawhide”-ot játszottuk a hangszínpadon, az emberek megafonokat használtak, hogy mindenkit elhallgattassanak. És minél többen kiabáltak, hogy „Csendes”, annál hangosabban kiabáltak a statiszták – írta Eastwood FilmCraft: Rendező . Semmi sem volt csendes. Rájöttem, hogy a színészeknek szüksége van egy kis gondolkodási időre, nem pedig nyomást gyakorolni az egészre. Mert nem mindegyik extrovertált ember, aki alig várja, hogy a kamera előtt bohóckodhasson. Ők ott akarnak maradni, és szerepet szeretnének kapni, én pedig addig akarom őket ott tartani, amíg ott akarnak lenni.Clint Eastwood a Rawhide-ban

Eastwood Rowdy Yates szerepét játszotta a filmbenNyersbőr nyolc évada,1959-től 1965-ig. A show kínálta Eastwoodnak az első nagy áttörést színészként. De felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokat is szerzett, amelyek később rendezőként is segítségére voltak. Mivel ez egy tévéműsor volt, a Rawhide minden epizódhoz különféle rendezőket hozott. Eastwood gyakran ítélte meg, mennyire hatékonyak.

A Rawhide után Eastwood lehetőséget kapott, hogy dolgozzon és tanuljon Sergio Leoné olasz rendezőtől. Ők ketten a Dollars trilógián dolgoztak, három nagy hatású Spaghetti westernen együtt. Eastwood szempontokat vett ezektől a rendezőktől, amikor úgy döntött, hogy maga is filmes lesz.

Természetesen mindenkitől, akivel dolgoztam – Sergio Leonétól és Don Siegeltől, valamint a „Rawhide” (1959–1966) tévésorozat összes rendezőjétől átvettem. Azt látod, hogy a különböző emberek másképp közelítenek a dolgokhoz, és meg tudod mondani, mikor rendelkeznek bizonyos tudással, vagy ha színlelik azt – folytatta Eastwood.

Eastwood rendezőként sokkal lazább hangulatban élt, mint a televízióban töltött ideje. Hitt abban, hogy egyénileg kell dolgozni a szereplőgárdájával a legjobb munkakapcsolat kialakítása érdekében. A rendező is előszeretettel használja csakegy-két jelenet a filmjeiben. Eastwood pályafutása során számos filmet rendezett, amelyek közül többben saját maga is szerepelt.

Szerkesztő Választása