Idén az Egyesült Államokban összesen 51-et láttak cápa támadások, és egy végzetes esemény történt a Hawaii partjainál. A Floridai Múzeum nemzetközi cápatámadási aktája jelenleg értékeli a globális cápatámadásokról szóló idei jelentéseket.

Gavin Naylor a floridai cápakutatási program programigazgatója, és az aktán dolgozik. 'A tavalyi évben valójában maroknyi haláleset volt [világszerte]' - mondta Naylor. mondta Newsweek . „A kihívás annak meghatározása, hogy „provokáltak” vagy „nem provokáltak”. Még mindig kutatjuk ezeket az eseteket. Általában véve a számok valamivel alacsonyabbak ebben az évben, de nem lényegesen.”

2022-ben Amerika egyetlen, sajnálatos, cápával összefüggő halálesetet élt át Hawaiin. December 8-án egy nő Washington államból tűnt el, miközben sznorkelezett Hawaii partjainál, a Keawakapu Point közelében. Férje akkoriban elkísérte, de nem tudta megtalálni vagy megtalálni a feleségét.Néhány napos bizonytalanság után a hatóságok végül felfedték, hogy a nőt egy cápa támadta meg. Több szemtanú beszámolója megerősítette ezt a tragédiát. Egy szemtanú azt mondta a Hawaii Föld- és Természeti Erőforrások Minisztériumának, hogy látta a házaspárt sznorkelezni, amikor megjelent egy haladó cápa. Azonnal kiabálni kezdett velük, hogy minél előbb hagyják el a vizet.

A szakértők szerint egy tigriscápa volt a felelős a halálos incidensért

A szemtanú leírta, hogy a cápa „a vörös felhő közepén a vízben” vergődött. Még azután is, hogy a nő eltűnt a szemük elől, a szemtanú folyamatosan azt kiabálta, hogy a férfi azonnal szálljon ki a vízből. Miután a nő eltűnt, a férje megpróbálta megtalálni. Hamarosan azonban szembekerült egy cápával, amely körülbelül 50 méterrel távolabb tartózkodott. Észrevette, hogy vér van a kopoltyúja körül, ahogy körbejárta, mielőtt végül elhagyta a közelet.

Bár lehetetlen volt biztosan azonosítani a cápa faját, egyesek azt feltételezték, hogy tigriscápa lehetett. A tigriscápák azon ragadozó fajok hármasának egyikeként ismertek, amelyek leginkább hajlamosak az ember elleni támadásokra. Ebbe a csoportba tartoznak a bikák és a nagy fehér cápák is.

Az International Shark Attack File jelentései szerint minden évben az Egyesült Államokban regisztrálják a legtöbb cápatámadást más országokhoz képest. Idén az International Shark Attack File a nem provokált cápatámadások számának növekedéséről számolt be a tavalyi 47 megerősített esethez képest. 2021-ben a cápatámadások száma hirtelen, 42%-kal nőtt az előző évhez képest. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a COVID-19 miatt kevesebb ember került a vízbe.

Floridában évtizedek óta a legtöbb cápatámadás fordult elő. Ez a minta továbbra is igaz marad. 2021-ben az Egyesült Államok összes államának cápaharapásainak összesen 60 százalékát Florida tette ki a 28 regisztrált esetből. A Sunshine State évről évre továbbra is a nemzeti toplisták élén marad, amikor veszélyes találkozásokról van szó ezekkel a ragadozókkal.

Szerkesztő Választása