A nyugati parton élők orkán erejű széllel szembesülhetnek a bomba ciklon amely jelenleg az ország azon részét sújtja.

Az AccuWeather beszámolója hogy a bombaciklon az előrejelzések szerint akár 74 mérföld/órás széllökéseket is hoz. Ezt egy 1-es kategóriájú hurrikán sebességének tekintik. A szélfiúk is nagyobbak lehetnek azokon a helyeken, amelyek Washington államtól Dél-Kaliforniáig terjednek. Ennek oka a légköri nyomás zuhanása a viharban, és a szél gyakran a rendszer középpontja felé rohan.

„Az ilyen sebességű szelek képesek ledönteni az elektromos vezetékeket és kidönteni a gyengén gyökerező fákat a közelmúlt viharai által telített talajban” – figyelmeztet az AccuWeather. A bombaciklonnal való fenyegetéssel együtt mintegy 54 000 ügyfél volt áram nélkül szerda késő délutánig. Az AccuWeather előrejelzései továbbá azt tanácsolták, hogy a vihar csúcsa idején senki ne utazzon.„Kérjük, lassítson, és ne próbáljon átkelni elárasztott utakon” – mondta Sean Duryee, a kaliforniai autópálya-őrszolgálat megbízott biztosa. Azt is elmondta, hogy már egy lábnyi víz is okozhatja a járművek lebegését. „Adjon hozzá egy enyhe áramlatot az árvízhez, és járművét könnyen belesodorhatja a mélyebb vízbe” – magyarázta Duryee. 'Gyorsan életveszélyes helyzetté válik.'

Az AccuWeather arról is beszámolt, hogy egy San Franciscótól mintegy 55 mérföldre nyugatra-északnyugati irányban elhelyezett bója 30 méteres hullámot mért szerdán (január 4-én) későn. A hullámok 25 és 30 láb között ingadoztak szerda este és csütörtök reggelig. Ez „rendkívül veszélyessé” tette a partvidéket.

A bombaciklonnal több árvíz érkezik Kaliforniába

Eközben, miközben a nyugati parton elviseli a legújabb bombaciklont, a kaliforniai Sürgősségi Szolgálat igazgatója, Nancy Ward újabb túlzott áradásokra figyelmeztet Golden State-ben.

„Nem kell sok [eső] ahhoz, hogy ellepje közösségeinket” – magyarázta Ward. Az AccuWeather meteorológusai továbbá azt jósolják, hogy a bombaciklon idején 1-2 hüvelyknyi csapadék hullhat Kalifornia központi völgyének egyes részein. Ugyanennyi fog esni Los Angeles belvárosában is. Megjegyezték, hogy 2-4 hüvelyk eshet San Francisco környékén. Egyes helyeken a part mentén vagy a Sierra Nevada lábánál 4-9 hüvelyk, de 12 hüvelyk is elérhető.

A kaliforniai tisztviselők továbbá arra figyelmeztettek, hogy a part közelében élőknek kerülniük kell a mólókra való felszállást. A veszélyes körülmények miatt a szárazföldön is maradniuk kell. Az AccuWeather jelentése szerint a part menti áradásokat a Csendes-óceánhoz közeli, alacsonyan fekvő területeken is jelentettek.

A bombaciklon közepén Oakland helyi szükségállapot alá került. Ed Reskin városadminisztrátor szerdán döntött. Ez annak köszönhető, hogy a tisztviselők arra számítanak, hogy az időjárási esemény gyors segélyhívást igényel a várostól. A rendkívüli állapot hét napig tart. A város árvízriadót is kapott.

Szerkesztő Választása