Érdekes hallani róla Törvény és Rend Josh Pais színész és egyedülálló kapcsolata a híres tudós Albert Einsteinnel. Pais apja Abraham Pais holland származású fizikus, professzor és író volt. Túlélte a holokausztot, majd Einstein és Niels Bohr Nobel-díjas fizikusokkal dolgozott együtt.

„A második világháború alatt Amszterdamban bujkált” – mesélte Pais Hatodik oldal New York-i premierjén Repülőgép a hét elején. – Mint egy-két háztömbnyire Anne Franktől.

Abraham Paist és három másikat 1945 márciusában elárulták. Ugyanazon a héten azonban az amerikai csapatok átkeltek a Rajnán, és elvágták a vasútvonalakat. Ez lehetetlenné tette koncentrációs táborba szállításukat. Ezután a Gestapo, a náci Németország titkosrendőrsége egy hónapig kihallgatta. Pais csak néhány nappal a háború vége előtt szabadult.A „Law & Order” sztárja, Josh Pais elmondta, hogy apja Albert Einsteinnel, Niels Bohrral dolgozott

„A háború után Koppenhágába ment, ahol Niels Bohrral dolgozott – mondta Josh Pais –, majd onnan [fizikus] Robert Oppenheimer meghívta a Princetoni Institute for Advanced Studies-ba. Aztán ott dolgozott Einsteinnel 11 évig.”

Pais, 64, aki megjelenik a Törvény és Rend , azt mondta, hogy sajnos soha nem találkozott a német származású fizikussal. De látni fogja a képét a családi fotóalbumokban. Pais felidézi néhai apjának kedvenc emlékét is, amikor Albert Einsteinnel dolgozott együtt. Történetesen a híres tudós élete vége felé történt.

„Einstein kissé megbetegedett, és az apám elment hozzá” – mondta nekünk. „Kinyitotta a hálószobája ajtaját, Einstein pedig az ágyban számolt. Aztán körülbelül 20 percig lógtak, és csak beszélgettek.

Pais azt mondta, hogy a juttatás megszerzéséhez meg kellett jelölnie az atom különböző részeit

„És akkor apám elköszönt, az ajtóhoz ment, és visszanézett Einsteinre, és Einstein újra számolt. És van ebben valami olyan szép.' Pais elmondta, hogy a fizika fiatal kora óta szerepet játszik az életében.

„A juttatás megszerzéséhez meg kellett jelölnem egy atom különböző részeit. Például az apám lerajzolta volna… Csak úgy nőttem fel, nagyon elmerülve abban a világban – mondta Pais. Pais, aki New Yorkban nőtt fel a '60-as évek végén és a '70-es években, gyermekkori emlékeit egy dokumentumfilmbe foglalta. 7. utca ,  melyet ő írt és rendezett. „A 7. utcában nőttem fel, C és D között” – mondta. Pais „szuper veszélyesnek” és „háborús övezetnek” nevezte. Pais emlékei nagyon személyes képet festenek az Einsteinhez fűződő egyedi kapcsolatáról.

Szerkesztő Választása